8 Φεβρουαρίου 2010

«Ταξίδι στη Σαμοθράκη, ένα πολιτικό ημερολόγιο»: Παρουσίαση βιβλίου, Ηράκλειο, 10/02/2010

Το βιβλίο της Νέλλης Ψαρρού «Ταξίδι στη Σαμοθράκη, ένα πολιτικό ημερολόγιο» θα παρουσιάσει η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου στις 8 το βράδυ στην Αίθουσα Ανδρόγεω στο Ηράκλειο, σε εκδήλωση-συζήτηση στην οποία θα παραστεί η συγγραφέας.

Η ίδια γράφει στο οπισθόφυλλο του βιβλίου:

«Με ρωτάνε συχνά, "Σε τι αναφέρεται το βιβλίο σου;" και δυσκολεύομαι να απαντήσω. Στην ελευθερία. Στην πολιτική…

"Στην πολιτική;" αντιδρούν με έναν αποδοκιμαστικό μορφασμό. Ναι! Διότι πολιτική δεν είναι ο σφετερισμός, η καταπίεση, η υποκρισία. Η πολιτική δηλώνει κάθε δραστηριότητα του πολίτη. Είναι η εγρήγορση, η συμμετοχή, η επικοινωνία, η συνέπεια. Και η απαξίωση των πολιτών για την πολιτική καλλιεργείται εντέχνως από τους σφετεριστές της ελευθερίας, ώστε να αφήνονται να παίξουν το "παιχνίδι" μόνοι τους. Με τους δικούς τους όρους.

Το Ταξίδι στη Σαμοθράκη είναι το έναυσμα, η αφορμή για την ανάλυση της ελληνικής πολιτικής πραγματικότητας και της κοινωνικής νοοτροπίας. Το όχημα αυτής της ανάλυσης θα είναι η αφήγηση. Πρωταγωνιστές, όλοι εμείς.

Η αποσπασματική, μεμονωμένη εμπειρία θα βρει τη θέση της μέσα σ’ έναν κύκλο. Πώς σχετίζεται, για παράδειγμα, η απαγόρευση της ελεύθερης κατασκήνωσης με τις πυρκαγιές; Η τριτοβάθμια εκπαίδευση με τον ρατσισμό; Οι σχέσεις των δύο φύλων με την επικράτηση των θρησκειών; Η εξουσία και το κράτος με τη μεθοδευμένη παράλυση του Συντάγματος; Ο εξανθρωπισμός του ατόμου με την καλλιέργεια του φόβου; Η τρομο-κρατία με τη δημο-κρατία; Η σιωπή με την ενοχή; Και όλα αυτά μεταξύ τους;

Όλα τα ζητήματα έχουν, εν τέλει, μία απάντηση. Απάντηση που δεν θα υποδείξω σε κανέναν. Απλώς θα διαβώ εκτεθειμένη τον δρόμο που πιστεύω πως οδηγεί σ’ αυτήν».


Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.