23 Μαΐου 2010

Επίσκεψη στο εργοστάσιο σοκολάτας του συνεταιρισμού «Equoland» στην Ιταλία

To Μάιο του 2010 δύο μέλη του «Εμείς και ο Κόσμος» επισκέφθηκαν το εργοστάσιακι σοκολάτας του συνεταιρισμού για το δίκαιο και αλληλέγγυο εμπόριο «Equoland» στη Φλωρεντία με σκοπό (πέρα από το να νιώσουμε και εμείς λίγο σαν τον Τσάρλυ στο εργοστάσιο σοκολάτας!) να μάθουμε περισσότερα για το συνεταιρισμό και να συζητήσουμε πως θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε μαζί του στα πλαίσια των δράσεων μας στην Κρήτη. Το εργοστασιάκι σοκολάτας, καινοτόμο για τα δεδομένα της Ιταλίας και της Ευρώπης, λειτουργεί ως ένα μικρό εκπαιδευτικό κέντρο που προσφέρει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να ενημερωθεί σχετικά με την ιστορία του κακάο και τα στάδια παραγωγής της σοκολάτας....και φυσικά, όπως καταλαβαίνετε, μετά το τέλος της ξενάγησης να δοκιμάσει και μερικές σοκολάτες γιατί του έχει ανοίξει η όρεξη!

Η «Equoland» ξεκίνησε ως μια μικρή οργάνωση στη Φλωρεντία και σταδιακά με την πάροδο των χρόνων έγινε φορέας εισαγωγής προϊόντων δικαίου και αλληλέγγυου εμπορίου από μικρούς παραγωγούς αναπτυσσόμενων χωρών σε όλο τον κόσμο. Τα τελευταία χρόνια πήρε μια σημαντική απόφαση: να εστιάσει τις δυνάμεις της στο αγαπημένο της πρόγραμμα «CIOCADOR» το οποίο υλοποιεί από το 1994 σε συνεργασία με την ομάδα παραγωγών κακάο «Salinas» στο Εκουαδόρ.

Η «Equoland» κατάφερε μετά από πολλές προσπάθειες να συμβάλλει καθοριστικά στη δημιουργία ενός κέντρου επεξεργασίας κακάο στο Εκουαδόρ σε συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες παραγωγών κακάο. Σήμερα είναι σε θέση να εισάγει απευθείας από το Εκουαδόρ πάστα κακάο και ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο τα οποία χρησιμοποιεί στο εργοστάσιο σοκολάτας στην Φλωρεντία για να παρασκευάσει τις σοκολάτες που διακινεί σε οργανώσεις δικαίου και αλληλέγγυου εμπορίου στην Ιταλία και στο εξωτερικό.

Η επιτυχία και η καινοτομία του προγράμματος συνεργασίας «CIOCADOR» βασίζεται στο γεγονός ότι ένα επιπλέον στάδιο της παραγωγής σοκολάτας πραγματοποιείται στο Εκουαδόρ από τις ίδιες τις κοινότητες: αυτό της μετατροπής των κόκκων του κακάο σε πάστα κακάο. Το γεγονός αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί μέχρι σήμερα αυτό που ισχύει είναι να εισάγεται από τις αναπτυσσόμενες χώρες η πρώτη ύλη (κόκκοι κακάο) και όλα τα υπόλοιπα στάδια της επεξεργασίας για την παραγωγή της σοκολάτας να πραγματοποιούνται στην Ευρώπη.

H δυνατότητα υλοποίησης ενός επιπλέον παραγωγικού σταδίου παρασκευής σοκολάτας στο Εκουαδόρ είναι πολύ σημαντική για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των παραγωγών κακάο οι οποίοι αγωνίζονται για την επιβίωση τους. Οι παραγωγοί που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι σε θέση πια να διακινούν ανεξάρτητα τα προϊόντα που παράγονται από το κέντρο επεξεργασίας κακάο στις τοπικές αγορές, χωρίς να εξαρτώνται οικονομικά αποκλειστικά και μόνο από τη δυνατότητα πρόσβασης στις διεθνείς αγορές.

Η επίσκεψη του «Εμείς και ο Κόσμος» στην «Equoland» έληξε με την πραγματοποίηση σχεδίων συνεργασίας ώστε να εισάγουμε κακάο και σοκολάτες στην Κρήτη από το φθινόπωρο του 2010 και να προχωρήσουμε σε δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές ανισότητες που κρύβονται στη διεθνή βιομηχανία του κακάο. Φυσικά, επιστρέψαμε στην Κρήτη με ένα σωρό σοκολάτες δώρο για να πραγματοποιήσουμε λίγο αργότερα μια μικρή σοκολατοσυνέλευση της ομάδας!

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε ένα μικρό αρθράκι στα ιταλικά που ανάρτησε η «Equoland» στην ιστοσελίδα της ευχόμενη καλή αρχή και συνέχεια στις προσπάθειες μας στην Κρήτη, ανακοινώνοντας τη διάθεση της για συνεργασία με τους Κρήτες και προσκαλώντας ιταλούς που θα βρεθούν στο νησί να επισκεφθούν το «Εμείς και ο Κόσμος» στο Ηράκλειο και την Ομάδα για το Εναλλακτικό και Αλληλέγγυο Εμπόριο «Terra Verde» στο Κοινωνικό Στέκι-Στέκι Μεταναστών Χανίων.