20 Μαΐου 2010

Επίσκεψη στον κοινωνικό συνεταιρισμό Libero Mondo στην Ιταλία


Τον Απρίλιο του 2010, το «Εμείς και ο Κόσμος» μαζί με μέλη του μη κερδοσκοπικού συνεταιρισμού «Σπόρου» στην Αθήνα και άλλα άτομα που ενδιαφέρονται να προωθήσουν την ανάπτυξη πρωτοβουλιών κοινωνικής οικονομίας στην Ελλάδα, επισκέφθηκε τον κοινωνικό συνεταιρισμό «Libero Mondo» στην Ιταλία. Το «Εμείς και ο Κόσμος» διακινεί τα προϊόντα δικαίου και αλληλέγγυου εμπορίου της «Libero Mondo» στην Κρήτη και έκρινε ότι μια τέτοια επίσκεψη ήταν αναγκαία τόσο για την καλύτερη κατανόηση του τρόπου λειτουργίας και της «ματιάς» της «Libero Mondo» στο θέμα «δίκαιο εμπόριο» όσο και για την καλύτερη θεμελίωση της συνεργασίας και τη δρομολόγηση μελλοντικών δράσεων στην Κρήτη σε συνεργασία με την ομάδα «Terra Verde» στο Κοινωνικό Στέκι-Στέκι Μεταναστών στα Χανιά.

Περισσότερες πληροφορίες για τη «Libero Mondo» μπορείτε να αναζητήσετε στην ιστοσελίδα του συνεταιρισμού. Για να δείτε το φωτοκατάλογο των προϊόντων που διακινούνται πατήστε εδώ.

Η συνάντηση-ξενάγηση στον κόσμο της «Libero Mondo» είχε μεγάλο ενδιαφέρον. Επισκεφθήκαμε το μικρό εργαστήριο ζαχαροπλαστικής του συνεταιρισμού στο οποίο παρασκευάζονται οι σοκολάτες που διακινούμε και το οποίο παρέχει εργασία και ευκαιρίες κοινωνικής ενσωμάτωσης σε άτομα από μειονεκτικές κοινωνικές ομάδες. Ξεναγηθήκαμε στην έκθεση των προϊόντων που εισάγονται από ομάδες μικρών παραγωγών στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική, στο «κατάστημα του κόσμου» όπου διακινούνται αυτά τα προϊόντα στην πόλη Bra, στη μικρή βιβλιοθήκη που διατηρεί o συνεταιρισμός για το κοινό και στους υπόλοιπους χώρους εργασίας του συνεταιρισμού.

Γνωρίσαμε από κοντά τα μέλη και τους εργαζομένους του συνεταιρισμού και συζητήσαμε μαζί τους τις πρακτικές δυσκολίες πραγματοποίησης ενός τέτοιου εγχειρήματος, τις ιδιαιτερότητες της ιταλικής πραγματικότητας και τις τεχνικές λεπτομέρειες της λειτουργίας της αλυσίδας διακίνησης των προϊόντων από τις αναπτυσσόμενες προς τις αναπτυγμένες χώρες. Συζητήσαμε μαζί τους τις ιδέες μας, τις δυσκολίες και τα πρακτικά διλήμματα που αντιμετωπίζουμε κατά την πραγματοποίηση αντίστοιχων προσπαθειών που έχουμε ξεκινήσει στην Ελλάδα.

Η επίσκεψη μας συνέπεσε με τον έλεγχο που πραγματοποιεί κάθε δύο χρόνια ο ιταλικός συντονιστικός φορέας και φορέας πιστοποίησης των οργανισμών δικαίου εμπορίου AGICES. Η σύμπτωση αυτή μας πρόσφερε την ευκαιρία να κατανοήσουμε καλύτερα και τον τρόπο διεξαγωγής των ελέγχων για την πιστοποίηση των φορέων εισαγωγής προϊόντων δικαίου και αλληλέγγυου εμπορίου όπως η «Libero Mondo» στην Ιταλία. Όσον αφορά τον έλεγχο, μην ανησυχείτε, η «Libero Mondo» τα πήγε μια χαρά!