4 Ιουλίου 2010

Γιορτές της Γης, 15-18/07/ 2010, Βλάστη Κοζάνης

Οι "Γιορτές της Γής" γιορτάζουν φέτος τα 10 χρόνια συνεχούς παρουσίας. Ακολουθεί μήνυμα απο τους διοργανωτές:

"Ακούγεται λίγο σαν ψέμα: κλείνουμε τα 10 μας χρόνια (ακόμα και μεις δυσκολευόμαστε να το πιστέψουμε). Όταν ξεκινήσαμε το 2001, πολλοί βιάστηκαν να μιλήσουν για ένα, πρόωρα, χαμένο στοίχημα. Μια οικολογική γιορτή σε μια εποχή που το περιβάλλον φαινόταν να απασχολεί όλο και λιγότερο τους πολίτες, μακριά από καθιερωμένους τουριστικούς προορισμούς, σε ένα ορεινό χωριό με υψόμετρο 1.240 μέτρων, που επιπλέον γειτνιάζει με μια περιοχή περιβαλλοντικά υποβαθμισμένη από τα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ, σίγουρα δεν φαινόταν και η καλύτερη ιδέα. Όταν μάλιστα λέγαμε ότι φιλοδοξούμε να λειτουργήσουμε ως καταλύτης για την αειφόρο ανάπτυξη και το ξαναζωντάνεμα της ευρύτερης ορεινής υπαίθρου, μάλλον προκαλούσαμε και κάποια ειρωνικά χαμόγελα.

Ωστόσο τολμήσαμε και πετύχαμε. Η Βλάστη, το σχεδόν έρημο τότε ορεινό χωριό, έχει αλλάξει εντυπωσιακά και πλέον έχει μπει στον χάρτη των τουριστικών προορισμών. Και περισσότεροι από 100.000 επισκέπτες έχουν συμμετάσχει, όλα αυτά τα χρόνια, στις Γιορτές της Γης, που πλέον είναι γνωστές σ' όλη την Ελλάδα και έχουν καθιερωθεί ως η «άλλη πρόταση» του καλοκαιριού, ως ένα ξεχωριστό event, κατορθώνοντας να "τραβήξουν" τα βλέμματα όλων όσων αναζητούν κάτι διαφορετικό. Αποτελώντας μια πολυπολιτισμική γιορτή και προτείνοντας ένα διαφορετικό «εναλλακτικό» πρόγραμμα, ανέδειξαν την ύπαρξη του διαφορετικού και απέδειξαν ότι η συνύπαρξη των πολιτισμών μόνο γιορτή μπορεί να είναι. Παράλληλα περιλαμβάνοντας ένα πλήθος παράλληλων δραστηριοτήτων καθιερώθηκαν ως μια απόπειρα παρέμβασης για την προώθηση μιας άλλης αντίληψης στη σχέση μας με τη φύση και επιπλέον αποτελούν μια πρόταση πολιτιστική, μια πρόταση διαχείρισης του ελεύθερου χρόνου, ακόμα και μια πρόταση εναλλακτικής διατροφής.

Και συνεχίζουμε και φέτος ...χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα, παρά την οικονομική κρίση. Με ένα ποικιλόχρωμο συναυλιακό πρόγραμμα (μπορείτε να το δείτε εδώ) που περιλαμβάνει γνωστά ονόματα της ελληνικής και βαλκανικής μουσικής σκηνής, θεατρικές παραστάσεις αλλά και πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων.

Και με ένα αρκετά φτηνό εισιτήριο (12 ευρώ το ημερήσιο, 20 ευρώ το διήμερο και 30 για όλο το τετραήμερο), που περιλαμβάνει και το κάμπινγκ και πολύ προσιτές τιμές στο εστιατόριο με βιολογικά προϊόντα, επιβεβαιώνουμε στην πράξη τον αντιεμπορευματικό χαρακτήρα των Γιορτών της Γης και αποτελούμε πλέον μια εναλλακτική πρόταση διακοπών - απάντηση στην οικονομική κρίση."


Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.