6 Ιουλίου 2010

Εκδήλωση - συζήτηση με τον Χόρχε Λουίς Βερμούδεζ, Ηράκλειο, 07/07/2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το περιοδικό ΑΛΑΝΑ και άλλες συλλογικότητες του Ηρακλείου σας προσκαλούν να λάβετε μέρος στην εκδήλωση - συζήτηση με τον Χόρχε Λουίς Βερμούδεζ, εργάτη στην κεραμοποιία Ζανόν στην Αργεντινή η οποία λειτουργεί με επιτυχία εδώ και 9 χρόνια διαχειριζόμενη από τους εργάτες όπως άλλες 150 επιχειρήσεις με 12000 εργαζόμενους. Η εκδήλωση θα γίνει την Τετάρτη 7 Ιουλίου και ώρα 20:00, στην Αίθουσα Διαχείρισης Κρίσεων της Περιφέρειας Κρήτης στο Λιμάνι του Ηρακλείου.

Το 2001 ήταν για την Αργεντινή μια ιδιαίτερη χρονιά. Από τη μια πλευρά η χώρα βίωνε μια από τις μεγαλύτερες οικονομικο-πολιτικές κρίσεις με ανεξέλεγκτες κοινωνικές συνέπειες και από την άλλη, το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας βρισκόταν καθημερινά σε πολύμορφες κινητοποιήσεις ενάντια στην εφαρμογή των επιταγών του ΔΝΤ. Κάπου ανάμεσα στην απελπισία και την επιβίωση προέκυψαν νέες, συλλογικές μορφές δράσης, δεσμοί συνεργασίας, αλληλεγγύης και συντροφικότητας, ξεχασμένοι εδώ και χρόνια από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Οι συνελεύσεις γειτονιάς, οι οργανώσεις ανέργων και το κίνημα των κατηλειμμένων εργοστασίων αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα της εποχής του πολυσυζητημένου συνθήματος «Να φύγουν όλοι! Να μην μείνει κανείς!», της εποχής που η χώρα άλλαξε σε διάστημα λίγων μόλις ημερών (20/12/2001-6/1/2002) πέντε προέδρους!!


Το κίνημα των κατειλλημένων επιχειρήσεων-εργοστασίων της Αργεντινής αφορά περίπου 12.000 εργαζόμενους σε 150 επιχειρήσεις: υποδηματοποιεία, εστιατόρια, τυπογραφεία, κλινικές, παιδικούς σταθμούς, βενζινάδικα, σούπερ μάρκετ, μεταλλουργεία και βιοτεχνίες. Σήμερα κάποια από τ’ ανακτημένα εργοστάσια κατάφεραν ν’ αναπτύξουν ένα δίκτυο προμήθειας πρώτων υλών και διακίνησης προϊόντων που τα καθιστά «βιώσιμα» ακόμα και με όρους αγοράς.

Ένα απ’ αυτά, ίσως το πιο εμβληματικό, είναι το εργοστάσιο κεραμοποιίας Ζανόν που βρίσκεται στο Νεουκέν της Αργεντινής, χίλια χιλιόμετρα νότια του Μπουένος Άιρες. Η ιστορία του αρχίζει το 1998 όταν η εργοδοσία ισχυρίζεται ότι το εργοστάσιο βρίσκεται σε κρίση, αρχίζοντας απολύσεις και περικοπές μισθών. Ακολουθούν τρία χρόνια δυναμικών κινητοποιήσεων, με απεργίες διαρκείας, διαδηλώσεις, μπλοκαρίσματα δρόμων και περιφρούρηση του εργοστασίου με τη συμπαράσταση χιλιάδων αλληλέγγυων εργατών, ανέργων, δημοσίων υπαλλήλων, συνελεύσεων γειτονιάς ακόμα και της εκκλησίας. Από το Γενάρη του 2002 λειτουργεί ξανά, αλλά αυτή τη φορά υπό καθεστώς εργατικού ελέγχου το οποίο αναγνωρίστηκε θεσμικά στις αρχές του 2010.

Μέσα σε αυτό το διάστημα, η παραγωγή σχεδόν διπλασιάστηκε, οι 250 εργαζόμενοι έγιναν 400, οι μισθοί αυξήθηκαν, αποφασίστηκαν νέες επενδύσεις, οι σχέσεις μεταξύ των εργαζομένων έγιναν πιο ανθρώπινες και ο ρυθμός της δουλειάς πιο χαλαρός. Κάθε μήνα, γίνονται οκτάωρες συνελεύσεις, όσο διαρκεί η βάρδια, κατά τις οποίες σταματάει η παραγωγή, γίνεται οικονομικός απολογισμός, εναλλαγή στις θέσεις εργασίας, συζητήσεις για πολιτικές διεκδικήσεις, θέματα αλληλεγγύης και ενίσχυση απεργιακών ταμείων.

Από τότε μέχρι σήμερα, οι εργάτες/τριες της Ζανόν αποδεικνύουν στην πράξη ότι, «τα εργοστάσια μπορούν να λειτουργήσουν και χωρίς τα αφεντικά τους» μέσα από συλλογικές διαδικασίες αυτοδιαχείρισης. Αποδεικνύουν επίσης καθημερινά ότι, «η Ζανόν, ανήκει στο λαό», καθώς σημαντικό μέρος των κερδών του εργοστασίου διατίθεται σε σχολεία, νοσοκομεία και φτωχούς οικισμούς.

Σήμερα 9 χρόνια μετά, και εν μέσω της «δικιάς μας» οικονομικής κρίσης, οι περισσότεροι/ες νιώθουμε με τον ένα ή τον άλλον τρόπο ότι η περίπτωση της Αργεντινής μας αφορά. Όμως, οι αντιστάσεις και οι συλλογικές μορφές δράσεις που αναπτύχθηκαν όλα αυτά τα χρόνια εκεί, μας αφορούν ακόμα περισσότερο. Για αυτό θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντική την παρουσία του Χόρχε Λουίς Βερμούδεζ, εργάτη στην κεραμοποιία Ζανόν, στα αντιρατσιστικά φεστιβάλ της Θεσαλλονίκης και της Αθήνας, καθώς και σε εκδηλώσεις- συζητήσεις σε άλλες πόλεις όπως στο Ηράκλειο την Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010.


Περιοδικό ΑΛΑΝΑ και άλλες συλλογικότητες

Επικοινωνία με τους διοργανωτές:
Αριστείδης Παπαδάκης 6977471845