18 Αυγούστου 2010

8η Πανελλήνια Γιορτή Μανιταριού, Φιλιππαίοι Γρεβενών, 20-22/08/2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για 8η χρονιά μανιταρόφιλοι από την Ελλάδα και από άλλες χώρες, θα συγκεντρωθούν στα Γρεβενά, για να ανταλλάξουν γνώσεις και εμπειρίες, να δοκιμάσουν νέες μανιταρογεύσεις, να γνωρίσουν τα τοπικά προϊόντα, την τοπική κουζίνα και να απολαύσουν την ντόπια φιλοξενία, τα δάση, τις φυσικές ομορφιές της Πίνδου και τα πανέμορφα πέτρινα μνημεία λαϊκής αρχιτεκτονικής. Η γιορτή για 2η χρονιά θα γίνει στις κατασκηνώσεις "Κουρούνας", στους Φιλιππαίους Γρεβενών. 

Κάθε βράδυ, περισσότεροι από 5.000 επισκέπτες αναμένεται να κατακλύσουν το χώρο των κατασκηνώσεων και να συμμετάσχουν στα δρώμενα, σε ένα παραμυθένιο φυσικό περιβάλλον, κάτω από μαυρόπευκα, σε υψόμετρο 1400 μ, που, σύμφωνα με μελέτες ειδικών επιστημόνων, διαθέτει ένα από τα καλύτερα μικροκλίματα στον πλανήτη! Μετά το τέλος των συναυλιών, οι κατασκηνωτές, και όσοι από τους επισκέπτες αντέχουν, παίζουν, τραγουδούν και χορεύουν παραδοσιακούς ρυθμούς και δρόμους γύρω απ’ τη φωτιά που ανάβει στο κέντρο της εκδήλωσης. Πρόκειται για μια «ολονυκτία» που εξελίσσεται κάτω από τα αστέρια και κάνει όλους τους μανιταρόφιλους να νιώθουν μέλη μιας μεγάλης παρέας που συμμετέχουν σε αναπαράσταση αρχαίου δράματος.


Στο χώρο της Γιορτής λειτουργούν μανιταροταβέρνες, αναψυκτήριο- τσιπουράδικο, καφενείο, παιδότοπος, εργαστήρι μυκητογνωσίας, παζάρι τοπικών προϊόντων με έμφαση στα μανιταροπροϊόντα, τα έργα τέχνης με θέμα το μανιτάρι και τα προϊόντα μικροτεχνίας με θέμα το μανιτάρι, έκθεση φωτογραφίας και το περίπτερο των Μανιταρόφιλων Δυτικής Μακεδονίας, που αποτελεί σημείο συνάντησης όλων των μανιταρόφιλων Ελλάδας και Κύπρου. Φέτος, η γιορτή είναι αφιερωμένη στα παλαιοντολογικά ευρήματα των Γρεβενών. Για το λόγο αυτό κεντρική θέση έχει η διάλεξη της Ευαγγελίας Τσουκαλά με τίτλο: «Ο τελευταίος παράδεισος, η παλαιοντολογία στα Γρεβενά». Για πρώτη φορά θα εκτεθούν στο χώρο της γιορτής τα ξύλινα, φυσικά γλυπτά του μανιταρόφιλου Θόδωρου Καραγιάννη και θα φιλοξενηθεί στο πλαίσιο της γιορτής η Πανελλήνια Αναρριχητική Συνάντηση.

Στη διάρκεια της μέρας οι επισκέπτες και οι κατασκηνωτές θα μπορούν να απολαύσουν τις φυσικές ομορφιές της περιοχής (δάση, ποτάμια, γεφύρια, καταρράκτες), να επισκεφτούν τον αρχαιολογικό χώρο "Καστρί", να κάνουν αναρρίχηση, τοξοβολία ή ποδήλατο βουνού, να πάρουν μέρος στην αναζήτηση και συλλογή μανιταριών στα κοντινά δάση, να παρακολουθήσουν επίδειξη ανεύρεσης τρούφας από τρουφοσυλλέκτες με τα εκπαιδευμένα τρουφόσκυλά τους, να παρακολουθήσουν σεμινάρια μανιταρογνωσίας, παλαιοντολογίας, αρχαιολογίας, γεωλογίας και περιβαλλοντολογίας, να πάρουν μέρος σε συζητήσεις μανιταρογνωσίας, να δουν τα μικροσκοπικά χαρακτηριστικά των μανιταριών μέσα από το μικροσκόπιο στο εργαστήρι μυκητογνωσίας, να αγοράσουν τοπικά προϊόντα ή να δοκιμάσουν μοναδικές μανιταρογεύσεις στο περίπτερο του Συλλόγου και στις μανιταροταβέρνες και να παρακολουθήσουν τα απογευματινά μουσικά δρώμενα και τις βραδινές συναυλίες.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.