20 Δεκεμβρίου 2010

Δίκτυο ΟΙΚΟΚΡΗΤΗ για την περιπτωση της Creta Farm

Δελτίο Τύπου
Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Το Δίκτυο ΟικοΚρήτη συμπαραστέκεται στο Αρχιπέλαγος

Το Παγκρήτιο Δίκτυο Περιβαλλοντικών Οργανώσεων ΟικοΚρήτη δηλώνει την συμπαράστασή του στο Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας "Αρχιπέλαγος" και στον επικεφαλής του εργαστηρίου Ανόργανης & Αναλυτικής Χημείας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), κ Λιοδάκη που δέχτηκαν την επίθεση της εταιρείας Creta Farm με αγωγή ύψους 1 εκ. ευρώ ως απάντηση στις έρευνες που πραγματοποίησαν για την περιβαλλοντική ρύπανση στην περιοχή Λατζιμά του Ρεθύμνου, δίπλα στις χοιροτροφικές μονάδες της εταιρείας.

Το Δίκτυο ΟικοΚρήτη έχει καταθέσει στις αρμόδιες υπηρεσίες, στις 24 Μαρτίου 2010, επίσημη αναφορά για το πρόβλημα της μόλυνσης του υπεδάφους και της ακτής στο Λατζιμά και για τις δραστηριότητες της Creta Farm, χωρίς μέχρι σήμερα να πάρει καμία απάντηση. Η στάση αυτή των αρμοδίων υπηρεσιών (Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Περιφέρεια Κρήτης, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ρεθύμνης, Δήμος Αρκαδίου) ενθαρρύνει την εταιρεία να συνεχίζει την ίδια πρακτική και σήμερα να στρέφεται δικαστικά εναντίον πολιτών, συλλόγων και ιδρυμάτων που τολμούν να αποκαλύπτουν κινδύνους για τη δημόσια υγεία και το φυσικό περιβάλλον. Πολλές καταδικαστικές αποφάσεις για πολεοδομικές και υγειονομικές παραβάσεις της Creta Farm μένουν ανεφάρμοστες ενώ τα πρόστιμα που έχουν επιδικαστεί στη βιομηχανία είτε δεν εισπράττονται είτε διαγράφονται.

Η εχθρική αυτή συμπεριφορά της εταιρείας θα φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιδιώκει. Αντί να συμμορφωθεί με τη νομιμότητα και να ενεργήσει για τον περιορισμό των προβλημάτων που δημιουργούνται από τη λειτουργία της ώστε να πείσει για τον ισχυρισμό της ότι είναι «σε αρμονία με τη φύση», επιλέγει να εντείνει την αντιπαράθεση.

Η Γραμματεία του Δικτύου ΟικοΚρήτη

Παγκρήτιο Δίκτυο Περιβαλλοντικών Οργανώσεων "ΟικοΚρήτη"
Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων, Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ρεθύμνου, Πολιτιστική Εταιρεία Πανόρμου «Επιμενίδης», Οικολογική Ομάδα Ψηλορείτη, Περιβαλλοντικός Σύλλογος "Φίλοι του Δάσους της Κέρης", Κίνηση Πολιτών Μεσαράς για το Περιβάλλον, Σύλλογος Προώθησης ΑΠΕ και Επίλυσης Ενεργειακού Κρήτης, Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου, Σύνδεσμος Γουρνών «Ανάπτυξη και Περιβάλλον», Οικολογικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Μαλλίων «ο Ποταμός», Περιβαλλοντικός Σύλλογος Βιάννου, Οικολογική Κίνηση Μεραμβέλλου, Οικολογική Ομάδα Ιεράπετρας, Οικολογική Πρωτοβουλία Ορεινού Δήμου Μακρύ Γιαλού, Προοδευτικός Σύλλογος Μυρσίνης, Οικολογική Ομάδα Σητείας, Περιβαλλοντικός Σύλλογος Δήμου Ιτάνου.
Εφημερίδα "Φουρόγατος", Επικοινωνία: diktyo@ecocrete.gr, Ιστότοπος: www.ecocrete.gr

Αναλυτικότερες πληροφορίες: