28 Φεβρουαρίου 2011

«Τα νέα του Πελίτι», Φεβρουάριος 2011

«Τα νέα του Πελίτι» είναι η ηλεκτρονική ενημέρωση για τις δράσεις της Εναλλακτικής Κοινότητας Πελίτι www.peliti.gr

Αγαπητοί φίλοι του Πελίτι,

Μέσα από αυτή την επιστολή μας θέλουμε να σας ενημερώσουμε για την πορεία της προετοιμασίας της 11ης Πανελλαδικής Γιορτής Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών που θα πραγματοποιηθεί στη γη του Πελίτι, στο Μεσοχώρι του Δήμου Παρανεστίου στο νομό Δράμας, το Σάββατο 30 Απριλίου 2011 από τις 11:00 το πρωί ως τις 4:00 το απόγευμα. Η εκδήλωση οργανώνεται από το Πελίτι, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Παρανεστίου με την υποστήριξη του Δήμου Παρανεστίου και εκατοντάδων εθελοντών, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καλλιεργητών, κτηνοτρόφων και απλών ανθρώπων που αγαπούν και στηρίζουν τη γεωργική βιοποικιλότητα της χώρας μας.

Η γιορτή θα περιλαμβάνει: ομιλίες από γεωργούς, ακτιβιστές, κτηνοτρόφους, πανεπιστημιακούς κ.α. εργαστήρια, φεστιβάλ παιδικής ζωγραφικής, εκθέσεις: φωτογραφίας σπόρων και κολοκύθας, προσφορά ντόπιων ποικιλιών, μουσική, χορό, φαγητό, χαριστικό παζάρι κλπ.

Όσοι είστε καλλιεργητές, κτηνοτρόφοι ή εκπροσωπείτε οργανώσεις και θέλετε να έρθετε ως συμμετέχοντες στη γιορτή θα πρέπει να μας το δηλώσετε το αργότερο ως τις 20 Μαρτίου 2011 Όσοι είστε επισκέπτες στη γιορτή μπορείτε να έρθετε ελεύθερα τη μέρα της γιορτής.

Οι επισκέπτες ερχόμενοι στο χώρο της εκδήλωσης θα πρέπει να προμηθευτούν πέντε κουπόνια. Το κάθε κουπόνι αντιστοιχεί σε ένα φακελάκι σπόρων. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να είστε προσεκτικοί στο τι ακριβώς θέλετε να πάρετε. Η αλλαγή αυτή κρίθηκε αναγκαία διότι σε όλα τα προηγούμενα χρόνια παρατηρήθηκαν φαινόμενα άνισης προσφοράς των σπόρων και δυσαρέσκειας επισκεπτών και καλλιεργητών που δεν πρόλαβαν να πάρουν σπόρους. Από την πλευρά των οργανωτών ήταν ένα σημείο που μας στεναχωρούσε πάντα και θεωρούσαμε ότι δεν ήταν αντάξιο του όλου κλίματος και της φιλοσοφίας της γιορτής και του Πελίτι γενικότερα.

Ενδεχομένως να θεωρείτε λίγα τα πέντε φακελάκια, πιστεύουμε ότι είναι μια πολύ καλή αρχή ή συνέχεια για τον κήπο σας. Τέλος, να θυμάστε ότι ό,τι δεν μπορούμε να πάρουμε εμείς μπορεί να το έχει πάρει ο φίλος μας ή ο γείτονας μας. Έτσι μέσω της ανταλλαγής θα το αποκτήσετε και εσείς, άλλωστε οι ανταλλαγές είναι ένας από τους βασικούς στόχους του Πελίτι.

Το μεσημέρι θα υπάρχει κοινό γεύμα με παραδοσιακές ποικιλίες. Τα φαγητά είναι προσφορά των καλλιεργητών που παίρνουν μέρος στη γιορτή και φίλων. Μπορείτε να φέρετε και εσείς οι επισκέπτες κάτι για το κοινό τραπέζι π. χ ψωμί, λάδι, τυρί, ελιές κτλ.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Με εκτίμηση
Για το Πελίτι
Παναγιώτης Σαϊνατούδης