6 Αυγούστου 2011

Αναζήτηση συμμετεχόντων για την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία νέων “Zoom into the world”, 6-12/2011


Αναζητούνται συμμετέχοντες για την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία νέων “Zoom into the world”. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία στην οποία συμμετέχουν δυο χώρες: Η Πολωνία, μέσω της οργάνωσης “Sempre a Frente” (Lublin), η οποία έχει αναλάβει και το συντονισμό του προγράμματος και η Ελλάδα, μέσω του "Εμείς και ο Κόσμος".
To πρόγραμμα έχει ως σκοπό του να ενθαρρύνει τους νέους των δύο χωρών να συνεργαστούν “εξερευνώντας” με μια καλλιτεχνική διάθεση και μέσω της φωτοτεκμηρίωσης (photo-documentation) τις τοπικές τους κοινότητες, προβάλλοντας στοιχεία αυτών τα οποία θεωρούν σημαντικά για την κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη. Η βασική δηλαδή ιδέα είναι να δημιουργηθεί ένας μικρός χώρος για να ακουστούν νεανικές φωνές εντός των τοπικών κοινοτήτων, οι οποίες αναδεικνύουν θετικές πλευρές της συλλογικής ζωής, και οι οποίες μπορούν να μας ενθαρρύνουν στους καιρούς που ζούμε να ξανασκεφτούμε έννοιες όπως η κοινωνική προσφορά, αλληλεπίδραση και δημιουργική συμβίωση.
Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
· Μια πρώτη συνάντηση για τον προγραμματισμό των ευρωπαϊκών δράσεων και ένα σεμινάριο κατάρτισης που θα λάβει χώρα τον Αύγουστο (22-27/8/2011) στο Lublin της Πολωνίας: Η συνάντηση αυτή θα διοργανωθεί από την πολωνική οργάνωση “Sempre a Frente” και θα έχει ως σκοπό να γίνει ένας από κοινού αρχικός σχεδιασμός των δράσεων στις δύο χώρες. Θα περιλαμβάνει επίσης ένα σεμινάριο κατάρτισης σε θέματα φωτοτεκμηρίωσης από επαγγελματίες φωτογράφους. Τα κύρια θέματα που θα καλυφθούν στο σεμινάριο αφορούν τα φωτογραφικά πορτραίτα, το φωτορεπορτάζ, τα πνευματικά δικαιώματα και ζητήματα ηθικής που εγείρουν κατά τη διαδικασία και χρήση του έργου της φωτοτεκμηρίωσης. Αριθμός ατόμων που θα συμμετάσχουν από Ελλάδα: 6 άτομα
· Οργανωτικές συναντήσεις και εργαστήρια φωτοτεκμηρίωσης που θα πραγματοποιηθούν στις τοπικές κοινότητες των δύο περιοχών (Lublin και Ηράκλειο) από τους συμμετέχοντες της ευρωπαϊκής συνάντησης του Αυγούστου. Τα εργαστήρια αυτά θα προσκληθούν να τα παρακολουθήσουν και άλλοι νέοι οι οποίοι θα δηλώσουν ενδιαφέρον να να εμπλακούν στην πρωτοβουλία.
· Ένα διάστημα φωτοτεκμηρίωσης κατά το οποίο οι νέοι των δυο χωρών που συμμετείχαν στην ευρωπαϊκή συνάντηση στην Πολωνία και στις τοπικές συναντήσεις «εξερευνούν» και αναζητούν να αποτυπώσουν και να περιγράψουν καλλιτεχνικά το έργο και την καθημερινή ζωή μελών των τοπικών τους κοινοτήτων τα οποία κατά τη γνώμη τους έχουν μια σημαντική συμβολή στον τομέα της κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης. Η φωτοτεκμηρίωση γίνεται παράλληλα στις δυο χώρες και επικεντρώνεται στο φωτορεπορτάζ (το οποίο μπορεί να έχει και τη μορφή βίντεο) και στα φωτογραφικά πορτραίτα. Η φωτοτεκμηρίωση που θα αναλάβει η ελληνική ομάδα μπορεί να γίνει στην πόλη του Ηρακλείου ή στα περίχωρα της.
· Δυο εκθέσεις για το κοινό στο Lublin και στο Ηράκλειο στις οποίες θα παρουσιαστεί στις τοπικές κοινότητες το έργο της φωτοτεκμηρίωσης.
· Μια μικρή έντυπη έκδοση φωτοτεκμηρίωσης η οποία θα περιλαμβάνει το σύνολο του έργου των δύο χωρών.
Ο σχεδιασμός του προγράμματος σε τοπικό επίπεδο είναι ευέλικτος, θα εξαρτηθεί πολύ από το προφίλ και τα ενδιαφέροντα των συμμετεχόντων και μπορεί να συνδυαστεί με παράλληλες δραστηριότητες.
Συνολικό διάστημα υλοποίησης του προγράμματος: 1/7/2011 έως 31/12/2011. Το χρονοδιάγραμμα έχει ως εξής: Ιούλιος (προετοιμασία), Αύγουστος (ευρωπαϊκή συνάντηση στο Lublin), Σεπτέμβριος (οργανωτικές συναντήσεις και τοπικά εργαστήρια στις δύο χώρες), Οκτώβριος-Νοέμβριος (φωτοτεκμηρίωση και έκθεσεις για το κοινό στις δυο χώρες), Δεκέμβριος (μικρή έντυπη έκδοση).
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε νέους που διαθέτουν ήδη στοιχειώδεις γνώσεις φωτογραφίας/βίντεο λόγω σπουδών ή προσωπικής ερασιτεχνικής ενασχόλησης και σε νέους επαγγελματίες φωτογράφους ηλικίας 18-30 ετών. Στα τοπικά οργανωτικά εργαστήρια και δραστηριότητες φωτοτεκμηρίωσης μπορούν να συμμετάσχουν και νέοι λίγο μεγαλύτεροι των 30 ετών.
Γλώσσα εργασίας στην ευρωπαϊκή συνάντηση στο Lublin της Πολωνίας: αγγλικά (βασική κατανόηση και επικοινωνία).
Ευρωπαϊκή συνάντηση τον Αύγουστο στο Lublin της Πολωνίας: Τα μεταφορικά έξοδα των συμμετεχόντων καλύπτονται κατά 70% και τα έξοδα διαμονής-διατροφής 100%.
Κόστος συμμετοχής: 100 ευρώ για όσους λάβουν μέρος στην ευρωπαϊκή συνάντηση τον Αύγουστο και ένα συμβολικό ποσό για όσους συμμετέχουν μόνο στα τοπικά εργαστήρια παρουσιάζοντας το ομαδικό έργο στην τελική έκθεση και στην έντυπη έκδοση (το ποσό αυτό θα εξαρτηθεί από τον τελικό αριθμό των συμμετεχόντων αλλά το πιθανότερο είναι ότι δε θα υπερβαίνει τα 50 ευρώ).
Τα έξοδα των οργανωτικών συναντήσεων, της φωτοτεκμηρίωσης, της έκθεσης για το κοινό και της έντυπης έκδοσης καλύπτονται πλήρως από τους διοργανωτές.
Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής «Εμείς και ο Κόσμος» (www.nuestromundo.gr), mail: info@nuestromundo.gr
Σημείωση: Όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν στην ευρωπαϊκή συνάντηση στο Lublin θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή το αργότερο μέχρι τις 15 Αυγούστου 2011. Οσοι επιθυμούν να συμμετέχουν μόνο στα τοπικά εργαστήρια που θα γίνουν το Σεπτέμβρη και σε ο,τι τα ακολουθεί, θα πρέπει να δηλώσουν ενδιαφέρον συμμετοχής μέχρι το τέλος Αυγούστου.