18 Δεκεμβρίου 2011

Εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά απο τις ομάδες «Κύκλῳ»και «Εμείς και ο Κόσμος»

"Όλοι οι μεγάλοι έχουν υπάρξει παιδιά κάποτε"
έλεγε ο Σαιντ-Εξυπερύ, ο συγγραφέας του "Μικρού Πρίγκιπα".


Στις μέρες μας τα παιδιά βιώνουν όλο και λιγότερο την παιδικότητα τους και οδηγούνται σε μια ταχύτερη ενηλικίωση. Το βίωμα όμως μιας όμορφης παιδικής ηλικίας είναι το διαβατήριο για μια λειτουργική και δημιουργική ενήλικη ζωή. Κατά την παιδική μας ηλικία διαμορφώνεται το τοπίο του ψυχικού μας κόσμου και τα χαρακτηριστικά του προσωπικού μας κώδικα επικοινωνίας με κάθε τί πέρα απο εμάς.  
 
Μαθαίνοντας ως παιδιά να εκφράζουμε με σαφήνεια τις ανάγκες και τα συναισθήματα μας, να κατανοούμε τα όρια μας και τα όρια των άλλων, να ακούμε και να συνδιαλλεγόμαστε χωρίς φόβο με τον «άλλον» και το «διαφορετικό», μπορούμε ως ενήλικες να διαχειριστούμε καλύτερα τις υπαρξιακές ματαιώσεις της ζωής καθώς επίσης και τις προσωπικές και συλλογικές μας κρίσεις. Μαθαίνοντας από παιδιά οτι είμαστε μέρος της φύσης και συνεπιβάτες της ίδιας κοινωνικής βάρκας γινόμαστε περισσότερο αυθεντικές και λιγότερο αλλοτροιωμένες ψυχές, περισσότερο συμπολίτες μιας αλληλέγγυας κοινωνίας και λιγότερο απαθείς θεατές μιας ζωής διαμορφωμένης απο τρίτους, χωρίς δικαίωμα στο όνειρο.Με αυτό το σκεπτικό και με πολλή αγάπη για τα παιδιά η καλλιτεχνική ομάδα «Κύκλῳ» (www.kyklw.gr) μαζί με την εκπαιδευτική ομάδα του «Εμείς και ο Κόσμος» (www.nuestromundo.gr) διοργανώνουν εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης για μικρές ομάδες παιδιών ηλικίας 3,5 έως 12 ετών.


Μέσα από δραστηριότητες διαφόρων θεματικών (π.χ. εικαστικά, θεατρικό παιχνίδι, περιβαλλονική αγωγή, κ.α.) και μέσα από το παιχνίδι, τα παιδιά ενθαρρύνονται να εκφράστουν, να καλλιεργήσουν τη φαντασία και τις δεξιότητές τους, να κοινωνικοποιηθούν, να μάθουν και να διασκεδάσουν! Εφαρμόζονται εκπαιδευτικές τεχνικές μη κατευθυντικής και συμμετοχικής μάθησης που στοχεύουν στην ενίσχυση της αυτοπεποιήθησης των παιδιών και στην καλλιέργεια της συναισθηματικής τους νοημοσύνης και των κοινωνικών τους δεξιοτήτων.

Τα εργαστήρια σχεδιάζονται ώστε να αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος κοινοτικής εκπαίδευσης. Συνοδεύονται δηλαδή απο εκπαιδευτικές επισκέψεις στην τοπική κοινότητα με τη συνοδεία των γονιών με σκοπό τη γνωριμία των παιδιών με το φυσικό και κοινωνικό τους περιβάλλον, την κοινωνικοποίηση γονέων και παιδιών και την αναζήτηση της μάθησης μέσα απο τα μονοπάτια των κοινών βιωματικών εμπειριών παιδιών και ενηλίκων. 

Προαιρετικά, τα εργαστήρια μπορούν να συμπληρωθούν με την παράλληλη λειτουργία ομάδων γονέων, ώστε το εκπαιδευτικό αποτέλεσμα να είναι πιο στέρεο.

Τα εργαστήρια διοργανώνονται σε μόνιμη βάση απο το 2010 στα Χανιά και περιστασιακά, κατόπιν συννενόησης, και σε άλλες πόλεις.

Πληροφορίες:  info@nuestromundo.gr