9 Μαΐου 2013

Συμμετοχή στη γιορτή ανταλλαγής σπόρων, «Πελίτι», 11-13/5/2013Το «Εμείς και ο Κόσμος» συμμετέχει στη 13η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών και στις Διεθνείς Ημέρες Σπόρων που διοργανώνονται 11-13/5/2013 στο Μεσοχώρι του Δήμου Παρανεστίου Δράμας από την Εναλλακτική Κοινότητα «Πελίτι».

Στα πλαίσια των εργαστηρίων δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά που πραγματοποιεί η ομάδα μας σε συνεργασία με το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του δημοτικού σχολείου Βαρυπέτρου Χανίων, η Χριστίνα, η Δήμητρα και η Ελευθερία, μαθήτριες της Δ’ και ΣΤ’ τάξης έγραψαν τα δικά τους παραμύθια για τους επισκέπτες της γιορτής. 


Ο τρόπος που δουλέψαμε ήταν ο εξής: Διηγηθήκαμε στα παιδιά τις περιπέτειες των ντόπιων ποικιλιών σπόρων, την ιστορία της εναλλακτικής κοινότητας «Πελίτι» και το σκοπό της διοργάνωσης των διεθνών ημερών σπόρων στην Ελλάδα. Τα παιδιά έγραψαν και εικονογράφησαν τα παραμύθια τους εμπνεόμενα από τα θέματα που αναφέρθηκαν, με πλήρη ελευθερία έκφρασης και ελάχιστη παρέμβαση απο την πλευρά μας. Στόχος μας ήταν τα παιδιά να έρθουν σε μια πρώτη επαφή με τα θέματα της προστασίας της βιοποικιλότητας και της διασφάλισης της διατροφικής αυτάρκειας μέσω μιας διαδικασίας η οποία τους είναι οικεία, όπως αυτής της διημιουργίας ιστοριών. Θελήσαμε επίσης να παρακινήσουμε τα παιδιά να συνειδητοποιήσουν ότι, παρά τη μικρή τους ηλικία, μπορούν να συμμετέχουν σε μια παγκόσμια εκστρατεία ευαισθητοποίησης γύρω απο τα ζητήματα αυτά. 

Θεωρούμε οτι τα ουσιώδη της ανθρώπινης ύπαρξης και αξιοπρέπειας, όπως αυτά της προστασίας της φύσης και της διατροφικής αυτάρκειας, θα πρέπει να είναι στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης ανεξάρτητα απο το αν διανύουμε περίοδο «κρίσης» ή μη. Πιστεύουμε ότι η όποια «κρίση», απλά επιταχύνει της διαδικασίες συνειδητοποίησης και κινητοποίησης και αποτελεί μια καλή αφορμή να έρθουμε κοντά με διάθεση επικοινωνίας και αλληλεγγύης υπερασπιζόμενοι τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη. 

Θεωρούμε πολύ σημαντική την πρωτοβουλία διοργάνωσης της Πανελλαδικής Γιορτής Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών και των Διεθνών Ημερών Σπόρων στην Ελλάδα, όχι μόνο για το κρίσιμο περιεχόμενο, τη συλλογική δομή και τη συγκροτημένη δημόσια πρότασης της, αλλά και γιατί αποδεικνύει οτι στην Ελλάδα μπορούμε να ελπίζουμε και, επιπλέον, να βαδίζουμε πέρα από τα λόγια και σε μονοπάτια ατομικών και ειρηνικών συλλογικών πράξεων.