29 Μαΐου 2013

Συμμετοχή στην εκθεση «Tramando….tessendo 2013» και προπαρασκευαστική επίσκεψη στον οργανισμό «Le barbe della Cioconda»


To «Εμείς και ο Κόσμος» συμμετείχε στη διεθνή έκθεση χειροτεχνίας υφασμάτων «Tramando….tessendo 2013» που έλαβε χώρα στο Zagarolo της Ιταλίας την περίοδο 24-26 Μαϊου 2013.  Η συμμετοχή στην έκθεση αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης ανοικτής συνεργασίας που έχουμε αναπτύξει με τον ιταλικό πολιτιστικό συλλογο «Associazione Sinergie», το περιφερειακό μουσείο Turku της Φινλανδίας , το γερμανικό κοινωνικό κέντρο εκπαίδευσης «Home of Jolanda» και άλλους φορείς. Η συνεργασία αυτή αφορά μια ευρύτερη προσπάθεια ανάπτυξης δράσεων, ανταλλαγής απόψεων και γνώσεων γύρω απο τις πολιτιστικές πτυχές της αποανάπτυξης, του δίκαιου και αλληλέγγυου εμπορίου και της κοινωνικής εργασίας.


Στην εκθεση συμμετείχαμε παρουσιάζοντας το έργο των παιδιών του Ειδικού Σχολείου και του δημοτικού σχολείου Βαρυπέτρου Χανίων, των χειροτεχνών της ομάδας που διοργάνωσαν τον προηγούμενο χρόνο την έκθεση «Χειροποιήματα» στα Χανιά Κρήτης και άλλων νέων χειροτεχνών. Είχαμε την ευκαιρια να ξεναγηθούμε στο μουσείο παιχνιδιού του Zagarolo και να διαβάσουμε τη σύγχρονη ιστορία, όπως αυτή καταγράφεται μέσα από την εξέλιξη των συλλογών παιχνιδιού.

Παράλληλα, πραγματοποιήσαμε μια προπαρασκευαστική συνάντηση με τα μέλη του εκπαιδευτικού οργανισμού «Le barbe della Cioconda» στη Ρώμη, ο οποίος διαθέτει μακρόχρονη εκπαιδευτική εμπειρία στη Λατινική Αμερική, με σκοπό να αναπτύξουμε κοινές μελλοντικές δράσεις μεταξύ σχολείων της Ιταλίας και της Ελλάδας που αφορούν τη βιωματική περιβαλλοντική εκπαίδευση.

Οι μελλοντικές δράσεις που προγραμματίζονται με όλους τους παραπάνω φορείς τα δυο επόμενα χρόνια αφορούν τη συμμετοχή σε κοινές καλλιτεχνικές εκθέσεις σε κάθε χώρα, τη διοργάνωση εκπαιδευτικών εργαστηρίων, προγραμμάτων κατάρτισης εκπαιδευτικών, εργαστηρίων ανταλλαγής γνώσεων μεταξύ των χειροτεχνών και δράσεων που αφορούν την εξειδίκευση του κινήματος του δίκαιου και αλληλέγγυου εμπορίου στο χώρο των χειροποίητων έργων.