14 Νοεμβρίου 2013

Συμμετοχή στο φεστιβάλ "Kuminda: Το δικαίωμα στην τροφή", Ιταλία, 8-10/11/2013

Το «Εμείς και ο Κόσμος» (www.nuestromundo.gr) σε συνεργασία με την εναλλακτική κοινότητα «Πελίτι» (www.peliti.gr) έλαβαν μέρος στο φεστιβάλ «Κuminda: To δικαίωμα στην τροφή» (www.kuminda.org) στην Πάρμα της Ιταλίας, το διάστημα 8-10/11/2013.

Το φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στη διατροφική κυριαρχία και αυτάρκεια, στην κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία και στην πολυπολιτισμικότητα.  Διοργανώνεται εδώ και 8 χρόνια από το «Cibopertutti» και το «Forum Solidarietà», δύο δίκτυα φορέων τα οποία λειτουργούν ως φόρουμ ανταλλαγής απόψεων και διοργάνωσης δράσεων γύρω από τη θεματολογία αυτή σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο. Στα δίκτυα αυτά συμμετέχουν αγροτικοί συνεταιρισμοί, ομάδες αγορών, πρωτοβουλίες και κινήματα πολιτών, φόρουμ μεταναστών, πανεπιστημιακοί φορείς, κ.α.  Η θεματολογία του φεστιβάλ προσεγγίζεται απο την οικονομική, περιβαλλοντική, κοινωνική, πολιτισμική και διαπολιτισμική πτυχή της.

Η ιδιαιτερότητα του φεστιβάλ προκύπτει από το συμμετοχικό χαρακτήρα διοργάνωσης και υλοποίησης του και απο την προσπάθεια του να αντιμετωπίσει το ζήτημα της διατροφικής κυριαρχίας και αυτάρκειας με ολιστική προσέγγιση και με ανοικτό διάλογο, θέτωντας μετά το πέρας του σε εφαρμογή συγκεκριμένες προτάσεις και δράσεις. 

Το φετινό φεστιβάλ περιελάμβανε σεμινάρια, εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία, καλλιτεχνικές εκθέσεις, εκθέσεις πώλησης προϊόντων, συναντήσεις με εκπροσώπους αγροτικών συνεταιρισμών και δικτύων κοινωνικής οικονομίας απο την Αφρική, συναντήσεις διαβούλευσης, συναντήσεις παρουσίασης πανεπιστημιακών ερευνών, προβολές ντοκυμαντέρ, κ.α. τα οποία ελαβαν χώρα στην ευρύτερη περιφέρεια της Πάρμα και του Μιλάνου το διάστημα Οκτωβρίου-Νοεμβρίου 2013.

Η εναλλακτική κοινότητα «Πελίτι» και το «Εμείς και ο Κόσμος» συμμετείχαν στο φεστιβάλ ως προσκεκλημένοι φορείς παρουσιάζοντας τις δράσεις και τους προβληματισμούς τους όσον αφορά τη θεματολογία του φεστιβαλ και την κατάσταση στην Ελλάδα μέσα απο ομιλίες και συναντήσεις με σχολεία και φορείς από την Ιταλία και την Αφρική. Η εναλλακτική κοινότητα «Πελίτι» παρουσίασε επίσης την πρόταση της για τη διατήρηση και τη διάδοση των ντόπιων ποικιλιών με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων και την ενθάρρυνση της δημιουργίας ενός αντίστοιχου δικτύου στην Ιταλία. Διοργανώθηκε επίσης σε συνεργασία με ιταλούς ηθοποιούς μια μικρή διαδραστική εκδήλωση παρουσίασης του θέματος στο κοινό και μια συνάντηση ανταλλαγής ντόπιων σπόρων.