21 Μαΐου 2014

Πρόγραμμα σχετικά με την παιδική λογοτεχνία και τα στερεότυπα φύλων «Tales of gender», Ελλάδα-Ιταλία-Βουλγαρία

Το «Εμείς και ο Κόσμος» σε συνεργασία με τους ιταλικούς πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς οργανισμούς «Movimentazioni» και «Associazione Mente Locale» και την Κεντρική Δημόσια Bιβλιοθήκη της Σόφιας στη Βουλγαρία υλοποιήσε το διάστημα 2013-2014 το πρόγραμμα  «Tales of gender» το οποίο αφορά την παιδική λογοτεχνία και τα στερεότυπα των φύλων. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ανθρώπους οι οποίοι εμπλέκονται εντός ή εκτος των σχολικών αιθουσών ως εκπαιδευτές ή εμψυχωτές σε δράσεις που αφορούν παιδιά δημοτικού.

Οι δράσεις του προγράμματος και στις 3 χώρες περιελάμβαναν βιωματικά σεμινάρια συμμετοχικής μάθησης και δράσεις για παιδιά δημοτικού με επίκεντρο το παιδικό βιβλίο και το παιχνίδι. Σκοπός των δράσεων είναι η ευαισθητοποίηση εκπαιδευτών/εμψυχωτών και των παιδιών γύρω από τα θέματα της διαφορετικότητας και των στερεοτύπων των φύλων, όπως αυτά παρουσιάζονται ή ενισχύονται μέσα από την παιδική λογοτεχνία. Στην Ελλάδα οι δράσεις διοργανώθηκαν σε Ζάκυνθο, Κέρκυρα, Μυτιλήνη ("Ενας μινώταυρος, ενας λαβύρινθος και ένα κουβάρι"), Θεσσαλονίκη και Κερκίνη ("H μαγική κοινότητα των ζώων"). 

Το τελικό αποτέλεσμα της δουλειάς παρουσιάστηκε στο φεστιβαλ λογοτεχνίας της Ανδριατικής το οποίο διοργανώθηκε στην Πεσκάρα της Ιταλίας το Νοέμβρη 2014 και ηταν αφιερωμένο στη διαφορετικότητα.

Η θεματολογία των εργαστηρίων που παρουσιάστηκε στο φεστιβάλ ήταν εμπνευσμένη από το μύθο του μινώταυρου και το παραμύθι "Ο ταύρος Φερδινάνδος" του Munro Leaf. Τα παρακολούθησαν τόσο μαθητές της περιοχής όσο και εκπαιδευτικοί. Η ομάδα συνάντησε επίσης παιδικούς συγγραφείς, μουσικούς και ηθοποιούς, παρακολούθησε τα εργαστήρια τους και τους γνώρισε καλύτερα από κοντά.