Εμείς και ο Κόσμος

Ιανουάριος 2012
Τί είναι το «Εμείς και ο Κόσμος»;

Iδέες, κίνητρα και στόχοι....

Το «Εμείς και ο Κόσμος» είναι μια ομάδα νέων ανθρώπων που επιχειρεί να δημιουργήσει ένα χώρο έκφρασης, συνάντησης και δημιουργίας, χωρίς να επιθυμεί να αυτοπροσδώσει ή να αποκτήσει ταμπέλες για τους πειραματισμούς της. Ξεκίνησε ως πρωτοβουλία μιας παρέας φίλων απο την Κρήτη. Το αρχικό κίνητρο για τη δημιουργία της ομάδας μας ήταν η ανάγκη μας να δημιουργήσουμε ενα ζωτικό χώρο συνύπαρξης και δράσης βελτιώνοντας την ποιότητα της ζωής μας ως προς διάφορες πτυχές της.

Μια καλύτερη ποιότητα ζωής για εμάς ξεκινάει από την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και πληροφοριών και την αλλαγή άκαμπτων καθημερινών νοοτροπιών. Καταλήγει στην ανάληψη θετικών ενεργειών που μετατρέπουν φωτεινές ιδέες και όνειρα σε πράξη. Και όλα αυτά έχοντας πάντα ως αφετηρία και έμπνευση της διαδρομής μας, ιδέες και αξίες όπως η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, η προάσπιση του δικαιώματος μας να παράγουμε και να καταναλώνουμε προϊόντα με σεβασμό στο περιβάλλον και στον άνθρωπο, η κοινωνική δικαιοσύνη και η αλληλεγγύη, η διεκδίκηση του δικαιώματος μας να ονειρευόμαστε και να δημιουργούμε μέσω των τεχνών και της ανθρώπινης επικοινωνίας, να συμμετέχουμε και να συνδιαμορφώνουμε αυτό που μας περιβάλλει ως πολίτες του τόπου μας και ως πολίτες του κόσμου... και άλλες τέτοιες έννοιες που -αν δεν κάνουμε λάθος- θα έπρεπε να ήταν αυτονόητες για την ευημερία μιας κοινωνίας, σε περίοδο «κρίσης» ή μη.

Ιδανικά, ένας ζωτικός χώρος συνύπαρξης και δράσης γίνεται αντιληπτός απο εμάς ως ένα εργαστήριο που μας φέρνει πιο κοντά με τον εαυτό μας και τους άλλους καθώς αναπτύσσουμε τα όνειρα και τα μικροδημιουργήματα μας, διατηρώντας την αξιοπρέπεια μας σε δύσκολους καιρούς και κάνοντας πράξη το οτι υπάρχει προσωπική ευθύνη σε κάθε συλλογική προσπάθεια.

Και πώς θα υλοποιηθούν όλα αυτά που ακούγονται βαρύγδουπα;

Μέσω της πληροφόρησης (που μπορεί να εκτείνεται απο την απλή διαδικτυακή πληροφόρηση έως και τη διοργάνωση συζητήσεων ανταλλαγής απόψεων), των καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων που μας αρέσουν πολύ, των εκπαιδευτικών δράσεων, των εκδρομών στη φύση, των δράσεων που αφορούν την οικολογική παραγωγή και την ηθική κατανάλωση, κ.α.

Το «Εμείς και ο Κόσμος» απέκτησε το Μάρτιο του 2010 τη νομική μορφή μιας μη κυβερνητικής, μη κερδοσκοπικής οργάνωσης (συγκεκριμένα τη μορφή μιας αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας) με έδρα το νομό Ηρακλείου και με σκοπό να διεκδικήσει όλα τα παραπάνω και μέσω της «στέγης» και των δυνατοτήτων που παρέχει η ύπαρξη μιας νομικής μορφής. Ως άτυπη ομάδα, υπό συγκρότηση, το «Εμείς και ο Κόσμος» όμως υπάρχει από το 2009. Αναλυτικότερες πληροφορίες για τη διαφάνεια του κοινού ταμείου της ομάδας μας παρέχονται χωρίς φόβο και πάθος!

Αυστηρός μπούσουλας δεν υπάρχει, ιδιαίτερα τώρα στην αρχή του δρόμου. Πορευόμαστε μέσω πεποιθήσεων, επιθυμιών, πειραματισμών αλλά και αναπόφευκτων ερωτηματικών, ασαφειών και αντιφάσεων, αφιερώνοντας πολύ χρόνο στο να συζητάμε για όλα και να αναθεωρούμε, όποτε αυτό χρειαστεί, ιδέες και πλάνα κατάλληλα.


Γιατί επιλέξαμε το «Εμείς και ο Κόσμος» («Nuestro Mundo» στα «ξενικά») για όνομα της ομάδας μας;

Διότι το «Εμείς και ο Κόσμος» ήταν το όνομα του βιβλίου του δημοτικού που όλοι θυμόμαστε και το οποίο μας έφερνε σε μια πρώτη διδακτική επαφή με το φυσικό και κοινωνικό μας περιβάλλον. Διότι η λέξη «Εμείς και ο Κόσμος» μας γυρνά λίγο πίσω στα παιδικά μας χρόνια και μας προκαλεί να αναρωτηθούμε αν όλα όσα μάθαμε για το φυσικό και κοινωνικό μας περιβάλλον ήταν αυτά που έπρεπε, ήταν σωστά, αξιόπιστα, πλήρη, αν μπορούν να αποτελούν ένα λειτουργικό εγχειρίδιο ζωής... Και αν όχι, να αναρωτηθούμε τί έφταιξε και πώς θα μπορούσε να διορθωθεί... Τέλος, διαλέξαμε να ονομάσουμε την ομάδα μας «Εμείς και ο Κόσμος» και για να αποφύγουμε ίσως μια περιττή σοβαροφάνεια, που δε μας πολυταίριαζε...

Μέσα από το «Εμείς και ο Κόσμος» ευεπλιστούμε να δημιουργήσουμε μια σύγχρονη έκδοχή του μαθήματος αυτού των παιδικών μας χρόνων, για μικρούς και μεγάλους. Ένα διαδραστικό «παιχνίδι» το οποίο θα μας δίνει την αφορμή να στοχαστούμε πάνω στις προτεραιότητες της ζωής...

Για να μας καταλαβαίνουν οι φίλοι μας στο εξωτερικό έπρεπε να βρούμε και ένα όνομα για την ομάδα μας «ξενικό», ένα όνομα-μετάφραση του «Εμείς και ο Κόσμος». Δύσκολο! Πώς να το μεταφράσεις και να βγάζει νόημα και να ακούγεται ωραία; Παιδευτήκαμε, τελικά όμως αποφασίσαμε να λεγόμαστε στα «ξενικά», δηλαδή ισπανιστί «Nuestro Mundo».