Εργαστήρια ανταλλαγής γνώσεων


Η παραδοσιακή γνώση χάνεται καθώς μειώνονται οι βιωματικές εμπειρίες μέσα στις τοπικές μας κοινότητες και στο φυσικό περιβάλλον και καθώς ο ατομικισμός διαποτίζει πολλά κομμάτια του είναι μας, της κοινωνικής μας ζωής και της αντίληψης μας για τον τρόπο με τον οποίο σχετιζόμαστε καθημερινά με το διπλανό μας. Υποτιμώντας την αξίας της εμπειρικής γνώσης σε ενα χαοτικό παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, μπερδεύουμε την πληροφορία και την πληροφόρηση με την κατανόηση, την επίγνωση και τη γνώση.

Χωρίς τις διαδικασίες μετάδοσης της παραδοσιακής γνώσης, η θεοποίηση της τεχνολογίας, της αγοράς και της αξίας του ατομικισμού μας καθιστούν γεμάτους αναπηρίες οσον αφορά την ικανότητα μας να συνυπάρχουμε, να αυτενεργούμε και να αυτοδιαχειριζόμαστε τη ζωή και την υγεία μας. Χωρίς τις διαδικασίες μετάδοσης της παραδοσιακής γνώσης, γινόμαστε περισσότερο βίαιοι κοινωνικά περιθωριοποιώντας ανθρώπους τρίτης ηλικίας.

Προβληματιζόμενοι στα παραπάνω, λειτουργούμε εργαστήρια ανταλλαγής γνώσεων για την παρασκευή θεραπευτικών και καλλυντικών κηραλοιφών και λαδιών, προσπαθώντας να συλλέξουμε τις εμπειρικές γνώσεις που χάνονται για τη θεραπευτική χρήση των βοτάνων (ιδιαίτερα αυτών της κρητικής γης). Τα εργαστήρια είναι ανοικτά σε όλους, ενήλικες και παιδιά.

Οι κηραλοιφές και τα λαδάκια που παράγονται χαρίζονται για να διαδωθεί η χρήση τους ή «πωλούνται» σε συμβολική τιμή με σκοπό την κάλυψη του κόστους αγοράς των πρώτων υλών. Ανταλλάσουμε επίσης, χωρίς τη μεσολάβηση χρήματος, τα προϊόντα αυτά με πρώτες ύλες που χρειαζόμαστε (λάδια, βότανα, μελισσοκέρι, αιθέρια έλαια και υδατικά αποστάγματα).

Παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας ηλεκτρονικά αν σας ενδιαφέρει να συμμετάσχετε στα εργαστηρία αυτά ως «δάσκαλος», ως «μαθητής» ή ως προμηθευτής πρώτων υλών στα πλαίσια των ομάδων αγορών που λειτουργούμε.